Skip to main content

40è aniversari

Homenatge de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols a l'antic tren de Sant Feliu a Girona, amb motiu del 40 aniversari del seu tancament

El divendres 17 d'abril del 2009, a les 8 del vespre, va tenir lloc a la sala d'actes de la Biblioteca i Arxiu de Sant Feliu de Guíxols la presentació del darrer número de la revista cultural L'Arjau, dedicada nomograficament al tren de Sant Feliu amb motiu del quarantè aniversari del tancament de la línia. Durant l'acte es va projectar el curtmetratge d'animació "Un somni virtual", de Francesc Blanch i J. Carles Cardona, que recrea un viatge en ferrocarril des de Sant Feliu fins Girona, i es va poder contemplar una maqueta a escala de una porció de l'antiga estació guixolenca, realitzada per Ignasi Griñón.

Inaugurat l'any 1892, en tren de Sant Feliu de Guixols a Girona suposà un simbol de desenvolupament econòmic d'una època i de la iniciativa dels guixolencs d'aquell temps.

Una figura entranyable que va marcar la vida quotidiana i dels records de moltes generacions de ciutadans. Per tot plegat, aquest número de l'Arjau es proposa recordar com va nèixer aquest tren, per què es va estingir, el que va significar per a la ciutat i per a la seva gent... Però també es vol donar a conèixer què en queda: documents, material, estructures, records, etc. I encara més important, es vol explicar des de la revista quès se'n pot fer, de tot aquest patrimoni: com es pot recuperar i com es pot utilitzar en benefici de la ciutat.

El tren es va perdre i continua essent encara un servei molt necessari sense cobrir. No sabem si un dia en podrem tornar a gaudir, ja que aquestes decissions es prenen lluny d'aquí... Però s'ha de pensar en el futur, en projectes que millorin la ciutat amb ofertes atractives pels ciutadans i visitants, per augmentar la qualitat de vida, per fomentar l'accés a la cultura o contibuir a la dinamització econòmica. En aquest sentit, en tren és un element característic i exclusiu de la ciutat. La recuperació de la serva memòria per mitjà de l'adequació de les antigues vies fins el ramal del port i de la creació del Tinglado com a centre d'interpretació del port i del tren per constituir un bon complement per a l'Anella Cultura del Monstir. En el port es concentren tants elements de patrimoni que gairebé requereixen la musealització de la zona: les restes del poblat ibèric, el moll medieval, el Salvament marítim, el búnquer, el magatzem del port, l'antic ramal del tren, el lamentablement desaparegut tenyidor de xarxes.

La creació d'aquests dos pols d'atracció dins la ciutat, connectats per una zona de passeig privilegiada que ressegueix la badia, ben segur que esdevindrà un potent revulsiu per a la ciutat.

L’Arjau ha contat amb diverses col·laboracions que aborden des de diverses pespectives les possibilitats que ofereix el patrimoni del desaparegut tren de Sant Feliu. Així, en Marc Auladell explica el valor del fons de documentació de l'antiga companyia ferroviària. L'Ignasi Griñón analitza el tancament de la línia i comenta la necessitat actual de disposar d'aquest servei. Josep Carles Cardona evoca els seus records del tren i ens descobreix les fonts per a la recreació virtual del Carrilet en el documental “Un Somni Virtual”, que es va projectar amb motiu de la presentació de la revista. Josep Barberillo exposa el projecte de connexió de la Via verda amb l'antiga branca del port. Rosa Mullor proposa un model de recuperació del Tinglado, analitzant l'edifici i altres models d'arreu. Emili Mató parla del Consorci de les Vies Verdes i les actuacions previstes per Sant Feliu de Guíxols. Per últim les imatges ofrereixen detalls i moments diferents de la vida del tren de Sant Feliu.

El film d'animació “Un somni virtual” i la maqueta d'una part de la estació de tren de Sant Feliu es van poder veure del 20 al 24 d'abril, en el marc de les activitats de la Setmana cultural organitzada per l'Ajuntament de Sant Feliu. La visita va ser gratuïta i va congregar a moltes persones.

A partir del dia 27 d'abril i fins el 29 de maig, la mostra només va poder ser visitada en hores convingudes de dilluns a divendres per grups d'un mínim de 10 persones, fent una reserva prèvia trucant al telèfon de l'Arxiu  (972 322 593). Lloc: Sala d'actes de l'Arxiu i Museu. Entrada per la carretera de Girona, núm. 45-47.