Pasar al contenido principal

Port de Sant Feliu de Guíxols

L'estació del Port de Sant Feliu estava al final del branc que portava des de la línia general (km. 38,710), a poc trajecte de la estació de Sant Feliu, fins el port, que es troba en la part baixa del poble.

Encara que es va sol·licitar la concessió d'un branc que arrivés al port en 1915, el projecte no fou aprovat fins 3 anys més desprès i dos anys més tard es van acabar els magatzems del port (tinglados). Solsament desprès de vèncer l'últim escull, un recurs contenciós-administratiu contra el traçat, es va poder inaugurar el 1924.


Plànol pertanyent al fons de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols

Postals antigues pertanyents al fons de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols en les que es poden veure vapors atracats als molls del port de Sant Feliu (a la dreta es veu el desembarcament de l'Orfeó Català l'1 de juliol de 1928).

Fotos dels tinglados del Port de Sant Feliu de Guíxols, a la esquerra el del tren amb la casilla dels carrabiners en la porta, a la dreta el tinglado pertanyent al port. Les dues fotos es van realitzar cap als anys 60 i pertanyen al fons de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.


 

Fotos dels treballs que es realitzaven al port. Sobre tot es feia càrrega i descàrrega de sacs i àrids a granel. Al fons el famós penyassegat de Sant Feliu. Les tres fotos pertanyen al fons de l'Archiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.

Port de Sant Feliu de Guíxols en l'actualitat

La via entrava al port paralel·la a l'acantilat. Des del topall s'iniciaven vèries vies mortes que es posaven paralel·les als molls Nort i Est. Encara que ja fa temps que van desaparèixer les vies, queden molts vestigis de les antigues instal·lacions. Segueixen algunes edificacions, inclús una antiga bàscula, I el més significatiu es que l'antic traçat al port no ha desaparegut, quedant com a camí veïnal fins el carrer d'Àlvarez per on passava el tren entre fàbriques i magatzems.

Acantilado al fondo con las instalaciones del puerto

Tinglado

Caseta

Báscula de pesado

L'antic magatzem d'obres públiques és el que encara queda en peus dels edificis antics, i ara l'anomenen Tinglado. La bàscula continua al seu lloc.

Ha canviat un xic, però l'aspecte del Tinglado recorda a l'original. Té el sostre en mal estat, i al seu interior conté una col·lecció molt heterogènia de locomotores i cotxes.

Mentre la locomotora 1 està gairebé ben conservada degut a una antiga restauració, la 4 i la diesel estan en mal estat, igual que els cotxes.

Camino de entrada al puerto

Puente sobre el antiguo trazado del tren

El otro puente sobre el antiguo trazado

les set fotos d'aquest grup pertanyen a Jose Maria Galindo.